Det er hensigten, at aftalen i fremtiden skal dække alle personalegrupper, som er en del af statens rammeaftale, og indtil videre har følgende organisationer tilsluttet sig lokalaftalen:

Dansk Socialrådgiverforening, Ergoterapeutforeningen, FOA, Teknisk Landsforbund, Tandlægeforeningen, Maskinmestrenes Forening, Dansk Sygeplejeråd, Kost- og Ernæringsforbundet, Konstruktørforeningen, Pharmadanmark, Forbundet Arkitekter Og Designere, samt Kort- og Landmålingsteknikernes Forening.

Aftalen
Lokalaftalen gælder for hele Forsvarsministeriets myndighedsområde, undtagen for medarbejdere i stillinger, hvor den operative opgaveløsning forhindrer hjemmearbejde, herunder i departementet og FE.


Baggrunden er, at mulighed for faste aftaler om hjemmearbejde kan være et bidrag til at sikre en attraktiv arbejdsplads både i forhold til at fastholde og rekruttere velkvalificerede medarbejdere. 


Inden lokalaftalen anvendes i den enkelte myndighed, skal der ske drøftelser om anvendelsen i SU, så de lokale retningslinjer kan fastsættes.


Lokalaftalen gælder i en forsøgsperiode og giver mulighed for, at der i den enkelte myndighed mellem chef og medarbejder kan indgås en individuel aftale om fast og tilbagevendende hjemmearbejde. Til det har FPS lavet en koncernfælles skabelon, som skal bruges.


Af hoveddele fra lokalaftalen og baggrund for disse kan bl.a. nævnes:

  • Den konkrete anvendelse beror på frivillighed fra både medarbejder og arbejdsgiver.
    Hverken for myndigheden eller medarbejderen er der tale om en pligt eller en rettighed men alene en mulighed.
  • Det er i hvert enkelt tilfælde en ledelsesmæssig vurdering, om den enkelte medarbejder kan tilbydes en aftale om hjemmearbejde.
  • Styrende for, om der skal indgås en individuel aftale om fast og tilbagevendende hjemmearbejde med en medarbejder, bør være, hvorvidt opgaverne egner sig til hjemmearbejde, og hvordan opgaveløsningen vil blive påvirket heraf. Fokus skal derfor være på at undgå, at hjemmearbejde udfordrer sammenhængskraften, videndeling, onboarding, produktivitet og kvalitet i myndigheden og dens opgavevaretagelse. Det vil derfor ikke være alle medarbejdere, der kan tilbydes en aftale om hjemmearbejde. Der kan således være forskelle myndigheder imellem, afdelinger imellem og også forskelle medarbejderne imellem i de enkelte afdelinger og sektioner.
  • Aftalen gælder ikke under udstationering og tjenesterejser.
  • For at arbejdsmiljøreglerne overholdes, skal medarbejderen have mulighed for at få passende kontorinventar og IT-udstyr stillet til rådighed og leveret på hjemadressen. Udgiften til dette vil skulle afholdes af arbejdsgiver. Ud over dette dækkes andre kontorholdsudgifter ikke som f.eks. internetopkobling, el, varme, kaffe osv.

Rådgivning
Som medarbejder kan du søge råd og vejledning ved til din nærmeste leder/chef eller din tillidsrepræsentant.


Er du chef eller leder, kan du søge rådgivning om området via din lokale HR-partner.


Er du HR-partner kan du kontakte Center for Overenskomst på FPS-KTP-COK-RAMMEAFTALER.


Fire principper for hjemmearbejde

  • Hav fokus på opgaven – fokus på arbejdets tilrettelæggelse og om opgaverne egner sig til hjemmearbejde.
  • Mulighed for hjemmearbejde er en ledelsesbeslutning – derfor skal det overvejes, om en aftale giver mening og skaber værdi, og om det understøtter en god og effektiv løsning af opgaverne.
  • Tænk langsigtet – fokus skal være på fleksibilitet og på, at forandringer kræver en aktiv ledelsesindsats, hvorfor løbende evaluering og justering i tilgangen til aftaler om hjemmearbejde er afgørende.
  • Skab en attraktiv arbejdsplads – fokus skal derfor også være på, om medarbejderne trives med hjemmearbejde, og om aftalerne udfordrer sammenhængskraften, kulturen, videndelingen, onboarding på arbejdspladsen. 

Ad hoc-hjemmearbejde

En individuel aftale om fast og tilbagevendende hjemmearbejde udelukker ikke, at medarbejderen også kan arbejde hjemme på ad hoc-basis.

Sidst opdateret 23. maj, 2023 - Kl. 12.52