Den nye ferielov indebærer også ændringer i måden, vi optjener og afvikler ferie på, ligesom vi skal vænne os til nye ferieafviklingsperioder og nye måder at få udbetalt særlig feriegodtgørelse på. Allerede nu, hvor vi er i en overgangsperiode mellem den nuværende og den nye ferielov, er der ændringer i forhold til eksempelvis feriegodtgørelser. Du kan læse mere om overgangen til den nye ferielov i de nedenstående afsnit, der mere detaljeret beskriver forhold om afholdelse og overførelse af ferie samt ændringerne til den særlige feriegodtgørelse. 

Afholdelse af ferie på forskud
I den nye ferielov/ferieaftale er der fra 1. september 2020 mulighed for at aftale, at ferie kan holdes på forskud som følge af overgangen til samtidighedsferie, hvor ferie optjenes parallelt med arbejdet. Dette vil bl.a. give medarbejdere mulighed for at holde ferie, selv om ferien endnu ikke er optjent. Det vil eksempelvis gøre det muligt at holde en længere ferieperiode på et tidspunkt, hvor man endnu ikke har optjent nok feriedage, fx fordi man er nyansat.

Det kan for månedslønnede medarbejdere aftales, at de kan afholde op til 10 feriedage på forskud.

  • I helt særlige tilfælde kan ledelsen godkende op til 20 feriedage på forskud.

Kriterier for forskudsferie vil være følgende:

  • Beror på en aftale mellem ledelse og medarbejder.
  • Gælder kun for månedslønnede.
  • Skal kunne nå at optjenes inden for ferieåret.
  • Reguleres i takt med, at ferien reelt optjenes.
  • Evt. negativ saldo modregnes ved fratræden.


Spørgsmål om overgang til den nye ferielov kan rettes til Personelkommandoens HR-partnerne samt overenskomstafdelingen i PKOM.

Sidst opdateret 7. maj, 2025 - Kl. 11.52