I forbindelse med udnævnelser i sergentgruppen, udarbejder den personelforvaltende myndighed en udnævnelsesmeddelelse (link nederst), og sender til FPS-KTP-M100, M200.


Generelt

Udnævnelse i sergentgruppen iværksættes afhængig af niveau på baggrund af gennemført uddannelse eller via en individuel og konkret vurdering baseret på den enkeltes kompetencer. Nedenstående generelle krav til udnævnelser skal ses i sammenhæng med værnenes supplerende vejledninger for udnævnelser inden for sergentgruppen.


Ansættelse af medarbejdere på et lavere niveau end stillingens indplacering sker for sergent- og chefsergentniveauet på grundlag af en uddannelsesaftale og der kan som hovedregel først ske udnævnelse og varig ansættelse efter beståelse af den i uddannelsesaftalen beskrevne uddannelse.


På over- og seniorsergentniveauet sker en sådan ansættelse på grundlag af en udviklingskontrakt mellem ansættende chef og medarbejderen. Ansættelsen på det højere niveau er varig og udnævnelse kan finde sted efter tilegnelse af de i udviklingskontrakten beskrevne kompetencer.


Generelt for udnævnelse til alle niveauer gælder, at medarbejderen:

  • Honorerer de helbredsmæssige krav anført i FPSVEJL 401-0 (denne er ved FPS) og forsvarets fysiske basiskrav.
  • Er sikkerhedsgodkendt i forhold til krav i stillingen.
  • Ikke har vandelsmæssige forhold, som er uforenelige med udnævnelse til det pågældende niveau.

Udnævnelse til sergent
Udnævnelse til sergent sker i udgangspunktet ved tiltrædelse i en ansøgt stilling på sergentniveau eller hvis medarbejderen i forlængelse af gennemført Grundlæggende Sergentuddannelse indgår i en lokal tjenesteplan, hvor medarbejderen beordres i de første 1-2 stillinger på sergentniveau. Læs mere om lokale tjenesteplaner (denne er ved FPS). 
 
Forudsætning for udnævnelse til sergent er gennemført og bestået Grundlæggende Sergentuddannelse.


Udnævnelse til oversergent

Udnævnelse til oversergent sker i udgangspunktet ved tiltrædelse i en ansøgt stilling på oversergentniveau og efter godkendelse ved det chefniveau, hvortil udnævnelseskompetencen er delegeret.


Ansøgeren skal:

  • Som udgangspunkt have forrettet ca. 4 års tilfredsstillende tjeneste som sergent. Vurderingen af erfaringsgrundlaget baseres på en konkret og individuel vurdering, hvorved anden erfaring fra tidligere tjeneste, civil uddannelse og erhvervserfaring kan indgå i den samlede vurdering. Relevante uddannelser og erfaring på sergentniveauet vægtes i forhold til den ansøgte stilling.
  • I FOKUS være bedømt egnet eller meget egnet til forfremmelse et niveau frem i punkt 5. ”Vurdering af potentiale”.


Ansøgeren besidder følgende personlige kompetencer:

  • Har lederpotentiale og evnen til at lede mellemledere.
  • Har en stor faglighed, som ansøgeren er villig til at bringe i spil og bidrage med.
  • Er resultatorienteret og kan holde fokus på givne mål.
  • Udviser initiativ og skaber herunder den nødvendige fremdrift mhp. at opnå fastsatte mål.
  • Kan analysere og beherske anviste opgaver inden for enheden.
  • Kan samarbejde og herunder udvise hensyn, respekt og omsorg for undergivent personel, sideordnede, foranstående og foresatte på en naturlig og respektfuld facon.
  • Tage initiativ og styring, herunder kommunikere formål og mål med opgaven.
  • Tør tage beslutninger.

Værns specifikke krav for udnævnelse til oversergent fremgår af respektive værns supplerende direktiver og vejledninger.

  1. Hærens Supplerende Bemandingsvejledning (denne er ved FPS)
  2. Flyvevåbnets Supplerende Bemandingsvejledning (denne er ved FPS)
  3. Søværnets Supplerende Bemandingsvejledning (denne er ved FPS)

Udnævnelse til seniorsergent
Udnævnelse til seniorsergent sker i udgangspunktet ved tiltrædelse i en ansøgt stilling på seniorsergentniveau og efter godkendelse ved det chefniveau, hvortil udnævnelseskompetencen er delegeret.


Ansøgeren skal:

  • Som udgangspunkt have forrettet 6-8 års tilfredsstillende tjeneste som oversergent. Vurderingen af erfaringsgrundlaget baseres på en konkret og individuel vurdering, hvorved anden erfaring fra tidligere tjeneste, civil uddannelse og erhvervserfaring kan indgå i den samlede vurdering. Relevante uddannelser og erfaring på oversergentniveauet vægtes i forhold til den ansøgte stilling.
  • I FOKUS være bedømt egnet eller meget egnet til forfremmelse et niveau frem i punkt 5. ”Vurdering af potentiale” i den vedlagte bedømmelse i forbindelse med ansøgningen.
  • Være i gang med, have færdiggjort eller være vurderet egnet til gennemførelse af en uddannelse på niveau 5 jf. kvalifikationsrammen for livslang læring, herunder relevante civilt erhvervede uddannelser.


Ansøgeren er i besiddelse af følgende personlige kompetencer:

  • Har potentiale til samarbejde på tværs af både militære og civile relationer samt værn og forstår hvorledes egen opgaveløsning påvirker andre.
  • Udviser helhedsorientering baseret på erfaring fra forskellige stillinger og gerne enheder. Relevant civil erfaring kan inddrages i den samlede vurdering.
  • Kan selvstændigt tage et større ansvar for udviklingsaktiviteter både indenfor egen enhed, men også på tværs af personel- og faggrupper samt funktionsniveau.
  • Kan selvstændigt planlægge og af egen drift iværksætte løsning af egne og enhedens opgaver.
  • Kan selvstændigt tage initiativ til at udbygge sin viden om styring, forvaltning, føring og ledelse, for at kunne bidrage med denne faglige kontinuitet ved egen enhed.
  • Kan kommunikere konstruktivt, effektivt og målrettet i såvel skrift som tale.


Værnsspecifikke krav for udnævnelse til seniorsergent fremgår af respektive værns supplerende direktiver og vejledninger.

  1. Hærens Supplerende Bemandingsvejledning (denne er ved FPS)
  2. Flyvevåbnets Supplerende Bemandingsvejledning (denne er ved FPS)
  3. Søværnets Supplerende Bemandingsvejledning (denne er ved FPS)

 

Udnævnelse til chefsergent

Udnævnelse til chefsergent sker i udgangspunktet ved tiltrædelse i en ansøgt stilling på chefsergentniveau og efter godkendelse ved det chefniveau, hvortil udnævnelseskompetencen er delegeret.


Ved udnævnelse af chefsergenter ved styrelser og andre kommandoer, gennemføres værnshøring ved moderværnet.

Ansøgeren skal:

  • Som udgangspunkt have forrettet ca. 15-20 års tjeneste som mellemleder, heraf ca. 6-8 år som seniorsergent. Vurderingen af erfaringsgrundlaget baseres på en konkret og individuel vurdering, hvorved anden erfaring fra tidligere tjeneste, civil uddannelse og erhvervserfaring kan indgå i den samlede vurdering. Relevante uddannelser og erfaring på seniorsergentniveauet vægtes i forhold til den ansøgte stilling.
  • I FOKUS være bedømt egnet eller meget egnet til forfremmelse et niveau frem i punkt 5. ”Vurdering af potentiale” i den vedlagte bedømmelse i forbindelse med ansøgningen.
  • Have gennemført en relevant uddannelse på uddannelsesniveau 5 på kvalifikationsrammen for livslang læring.

Ansøgeren er i besiddelse af følgende personlige kompetencer:

  • Et højt fagligt niveau inden for sit fag- eller specialistområde og fremstår som en rollemodel.
  • Besidder parathed til udnævnelse i kraft af et bredt erfaringsgrundlag inden for anvendelse af sit speciale i forskellige funktioner og fra forskellige tjenestesteder.


Værnsspecifikke krav for udnævnelse til chefsergent fremgår af respektive værns supplerende direktiver og vejledninger.

  1. Hærens Supplerende Bemandingsvejledning (denne er ved FPS)
  2. Flyvevåbnets Supplerende Bemandingsvejledning (denne er ved FPS)
  3. Søværnets Supplerende Bemandingsvejledning (denne er ved FPS)


Inden for styrelsernes ansvarsområder, kan der fastlægges uddannelsesspor, der minimum tilgodeser uddannelsesniveau 5 på kvalifikationsrammen for livslang læring. Styrelserne kan fortsat benytte Militær Akademiuddannelse og relevante akademiuddannelser ved de civile uddannelsesinstitutioner der udbyder akademiuddannelse, herunder kompetenceafklaring ved disse.

Styrelserne afholder udgifter til gennemførelse af uddannelserne inden for de udmeldte økonomiske rammer.



Sidst opdateret 6. november, 2023 - Kl. 09.26